Ucraina
Odessa
Aventura spre orăşelul Odessa, situat pe malul nordic al mării Negre. Un oraş foarte frumos, cu o cultură bogată şi un popor binevoitor şi frumos. Aventura mea se incepe în dimineaţa de 1 aprilie anul 2016, o zi marcantă în istorie ca fiind cunoscută în rindul tuturora ca "ziua minciunilor". În Odessa urma să mergem într-o excursie spre centrul vechi-istoric al oraşului, să vizităm portul şi multe alte obiective. Pe lîngă toate obiectivele turistice enumerate în circuit, urma sa fim prezenţi şi la Festivalul Tradiţional "ЮМОРИНА", care are loc anual, pe tărîmul ucrainesc.
Pornisem din Chişinău în jur de ora 5:30, era intuneric în perioada aceea, s-a luminat abia pe la vreo 6:30. Mereu ma uitam la oră, nu imi plac drumurile lungi petrecute în tacere, ca cele parcurse cu autocarul pe timp de noapte, iar in jurul tau doar oameni epuizaţi şi dornici să meargă acasă pe dormitorul comod şi să-şi implinească somnul.
Am trecut în Ucraina prin regiunea Palanca, o zonă mlastinoasă cu o flora şi o faună diversă şi foarte frumoasă pe de o parte iar pe de cealaltă parte curgînd la vale lin rîul Nistru.
Cînd am ajuns în oraş era în jur de ora 12:30, ghidul ne-a condus în port, dar după puţin timp, l-am pierdut. Am rămas doar eu şi cu grupul meu de prieteni. Mai departe am mers spre descoperirea oraşului singuri, din tot ce urma sa sa vedem şi din tot ce era posibil să vezi timp de cîteva ore în Odessa, noi am văzut mai multe. Ne-am plimbat pe străzile vechi ale oraşului, am făcut o mulţime de poze cu diverse edificii, monumente, sculpturi etc. Spre seară am dansat hora moldovenească pe notele muzicale ale formaţiei "Zdob şi Zdub".
Bukovel
In iarna anului 2017, mai precis in perioada 03.01.2017 -08.01.2017 am plecat cu gasca in Bukovel la munte. O statiune super wow, ceea ce parca se rupe de spatiul ucrainesc, priveliste, infrastructura si design-ul a intreg ansamblului ce te inconjoara te transporta undeva prin muntii Alpi. Dar totusi splendoarea Carpatilor va ramine in sufletul tuturor a celor care cu adevarat o vor simti alunecind pe schiuri sau snowboard pe una dintre pirtiile amenajate la un nivel inalt, indiferent de gradul de greutate a acesteia sau pur si simplu sa stai cu gasca in unele din cabanele situate prin virful muntilor la fel cum am stat si noi la o cana fierbinte de cappuccino.
Sa mergi de unul singur intr-o vacanta la munte e ceva ce tine de caracterul personal sau poate pentru a-ti dovedi ca cu adevarat esti viu sau ca poti mai mult decit tu stii. Totusi cu un grup de prieteni vei descoperi noi orizonturi, vei prinde curaj atunci cind iti va parea ca nu il ai, iar daca vei cadea vei prinde aripi deoarece vei sti ca undeva in preajma vor fi prietenii tai. Pe linga toate acestea serile petrecute intr-o companie buna de oameni la un foc in preajma cabanei la care va-ti oprit, ii vor oferi vacantei tale un farmec care nu te va parasi inca mult mult timp.
Am deacu doi ani de cind merg iarna in vacanta la munte, am ca dorinta sa fac din aceasta o traditie si ma stradui in fiecare an sa merg intr-o noua destinatie. In ambele situatii am optat sa merg in luna ianuarie asa cam pe la inceput, dar cum am mai spus cind mergi undeva invata de la cei care au ce te invata. De aici am aflat ca sa mergi la munte in Bukovel dar cred ca se respinge si la alte statiuni, e mai bine sa o faci incepind cu perioada 20-28 decembrie si 05-27 februarie, deoarece in aceasta perioada statiunile se afla inafara sezonului, ceea ce face ca preturile sa fie micsorate cam de 2-3 ori.
Un sfat bun pentru cei ce merg intr-o statiune si doresc sa inchirieze echipament, nu o faceti direct de linga locatia dvs chiar daca insotitorul grupului a anuntat ca aici e cel mai convinabli pret, poate fi o pacaleala iar undeva in jur sa gasiti preturi aproape de doua ori mai reduse. De stiut ca agentiile turistice au relatii cu hotelele la care mergeti si in punctele contractului sau la rugamintea proprietarului hotelului, insotitorul va va indruma sa inchiriati de acolo de unde lor le este convenabil.