top of page

Drumul spre Orheiul Vechi

 Teritoriul Republicii Moldova reprezinto o comoara scufundata in tainele timpului, iar o vizita prin particelele uimitoare a acestui maret tinut va va face sa dezlegat tainicul mister al uimitoarelor capodopere create de natura si de moldoveanul de pe aici.

  Ca turist, vizitarea unor locuri noi iti pot crea in suflet impresii: pozitive, negtive si poate ceva asupra careia mai trebuie de reflectat. Locurile turistice din Moldova reprezinta ceva intre pozitiv si ceva de gindit. Un astfel de locusor atractiv turistic este si Complexul  arheologic „Orheiul Vechi”, în cadrul căruia fac parte două promontorii mari Peştere şi Butuceni, la care li se mai adaugă două promontorii adiacente mai mici pe teritorii, unde rîul trece printre şirurile de toltre şi are numeroase meandre, schimbîndu-şi direcţia în cele mai neaşteptate moduri. Se află nu prea departe de Chișinău, aproximativ la 43-45 km depărtare, ceea e un stimul în plus pentru organizarea numeroaselor excursii prin aceste locuri. Pe teritoriul complexului se află două muzee, o mănăstire în stîncă deschisă pentru vizitatori, ruinele unor fortificaţii, locuinţe, băi, lăcaşuri de cult inclusiv şi mănăstiri rupestre, atât în perioada tătaro-mongolo (sec XIII-XIV) cât şi moldovenească (sec XV-XVI). dar şi cîteva hoteluri particulare, care se află în satele Butuceni şi Trebujeni. 

  

  Peisajul stâncos scăldat de apele Răutului prezintă înălţimea monumentului în timp. Peisaje ce redau sentimente de măreţie şi dragoste pentru istorie. Peisaje stâncoase ce numai la o simplă privire te farmecă prin felul lor de a rezista în pofida scurgerii timpului şi care te încălzesc chiar dacă sunt reci. Statornicia însemnată prin credinţă, credinţă însemnată prin tărie, căci lângă clopotniţă, deasupra mănăstirii din Butuceni, exact la marginea prăpăstioasă a promontoriului e instalată o cruce masivă din piatră datată cu secolul XIII, care se îmbină organic în peisajul sacru al mănăstirii, ca un simbol al fundamentării veşnice a locaşului subteran sfânt.

  Privelişti ce vorbesc şi redau impresii, impresii şi răscoliri de sentimente, sentimente ce nasc noi impresii, că o dată ce ţi-a înălţat privirea spre crucea ce domină împrejurimile sau relieful stâncos scăldat de apele line ale Răutului, să nu mai fii în stare să le poţi lua de acolo, să vezi cum te cheamă  la ele, să le citeşti istoria şi evoluţia lor.

Orheiul_Vechi_222222
moldova-landscape
medium_6098447894
orheiul vechi moldova
20Orh_Vechi_080707_120

Şi tot privindu-le aşa până-n orizont se pare că timpul se opreşte în loc, şi le poţi savura la infinit frumuseţea. Din păcate apa pe Răut îşi continuă cursul şi noi în zadar încercăm să descriem acele meleaguri. Deoarece e imposibil de rupt din frumuseţea lor şi de înşirat pe o filă de hârtie. Căci numai ochilor le este dat să aprecieze frumuseţea şi unicitatea acestui defileu stâncos. Orheiul Vechi e un sat cu importante obiective turistice, istorice şi arheologice din Republica Moldova şi merită să vezi un apus de soare la Orheiul Vechi.

butuceni-orheiul-vechi-3
ba140891817f374ab092869d54e477c3
orheiul-vechi-18
f117
orheiul-vechi12
old orhei
img_4551
04Butuceni_050708_31
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Google+ - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page