top of page

Drumul spre punctul turistic Soroca

  Soroca este un orasel strabatut de riul Nistru si care este situat in nordul Moldovei. Oraselul este amplasat in mare parte imprejurul mareluli monument "Cetatea Sorocei" care fiind lasata mostenire de la voievodul Stefan Cel Mare.

  Cetatea Soroca este unicul monument al epocii medievale din spaţiul pruto-nistrean, care s-a păstrat aproape integral. Este construită din piatră şi situată pe cursul de mijloc al Nistrului, unde existau patru vaduri: Otaci, Soroca, Vadu Raşcov şi Rîbniţa.

  A apărut pe locul unei factorii genoveze, o străveche colonie cu numele „Olihonia”, menţionată şi în cunoscuta lucrare a lui D. Cantemir „Descrierea Moldovei”. Construită la 1499 din porunca lui Ştefan сel Mare din lemn şi pămînt, reconstruită de Petru Rareş în timpul celei de-a doua domnii, de meşteri din Transilvania, care cunoşteau rînduiala cetăţilor mediteraniene. Are analogie, în unele elemente de fortificaţie şi apărare cu Castelul del Monte (Italia), şi cu cele de la Queenborough, Walmer şi Deal din comitatul Kent, Anglia.

538670001481744292
247-OdN-090216cetate
1363889308_svecha1
2013-08-04-14.09.25
Lumanarea recunostintei 01
pamyatnik-svecha-priznatelinosti-8654-1
soroca
Excursie-la-Chișinău-3-zile-cetatea-soroca-icar-tours
02aa05fa-3c01-4c66-981b-09ec8b632473
792d9b3c42bc4236912ccdf71fee0b52_800
1-90-1140x760

  Soroca ca centru raional intruchipeaza un sir de atractii turistice al caror frumusete si mistere tind a fi descoperite de ochii curiosi. Acestea fiind:

  Mănăstirea Cosăuţ (mănăstire de călugări). Hram: Acoperamantul Maicii Domnului. Se află pe malul râului Nistru la 5 km de satul Cosăuţ, raionul Soroca. Este înfiinţată în anul 1994 de către parohul satului Cosauţi, Ieronim Palii. Mănăstirea este situată în apropierea locului numit "la Pristol". Aici, în urma cu 170 de ani s-a aflat o mănăstire de călugări cu hramul Naşterea Maicii Domnului, întemeiată în anul 1729 de doi preoti monahi, Pavel şi Gavriil. Biserica este terminată în anul 1999, construindu-se apoi şi un corp de chilii cu trapeză.

  Mănăstirea Rudi (mănăstire de călugăriţe). Hram: Sfânta Treime. Se află în satul Rudi raionul Soroca la 170 km de capitala Chişinău sau la 50 km de Soroca. În anul 1777 se construieşte prima biserică Sfânta Treime. În 1939 se sfinţeşte a doua biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului. În 1948 lăcaşul este închis, instalându-se aici un spital pentru copii, iar Biserica Sfânta Treime devine depozit. În 1992 mănăstirea şi-a redeschis porţile pentru călugări, ca mai apoi din 1999 să revină călugăriţele.

  Monumentul Istoric „Cetatea Soroca”. Se află în centrul oraşului Soroca la 160 km de capitala Chişinău. Este o cetate moldoveneasca din secolul XV, întemeiată de Ştefan cel Mare în faţa vadului peste Nistru, pe locul unei vechi fortareţe genoveze, Alciona. Cetatea a fost reconstruită ulterior de către Petru Rareş, care a reconstruit zidurile în piatră.

  Muzeul de Istorie şi Etnografie. Se află în oraşul Soroca. A fost fondat în anul 1959. Colecţiile muzeului conţin circa 30 mii de articole, cele mai interesante fiind obiectele descoperite în timpul săpăturilor arheologice în cetatea Soroca, Trifauţi şi Varvareuca.

  Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic “Râpa Bechirov Iar”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 46 ha la sud de oraşul Soroca, ocolul silvic Soroca.

  Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic “Afloriment de nisip şi gresii”. Este Arie naturală protejată de Stat. Se întinde pe o suprafaţă de 0,6 ha pe versantul de est al carierii, satul Redi-Cereşnovăţ, raionul Soroca.

  Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic “Pragurile Nistrului”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 8 ha în preajma satului Cosăuţ raionul Soroca, în albia Nistrului.

  Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic “Afloriment de gresii şi granit”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 2 ha, pe versantul de vest al carierii părăsite, satul Cosăuţ, raionul Soroca.

  Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic “Colina Casca”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 37,6 ha la vest de satul Cremenciug, ocolul silvic Otaci Cremenciug, raionul Soroca.

  Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic ”Aflorimentul Cerlina”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întind pe o suprafaţă de 60 ha la vest de satul Cerlina raionul Soroca, pe coasta abruptă a râului Nistru.
  Monument al Naturii “Izvoarele Vărăncău”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 2 ha în satul Vărăncău, raionul Soroca.

  Monument al Naturii Botanic ”Rudi-Gavan”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 49 ha satul Rudi raionul Soroca, ocolul silvic Otaci.

  Rezervaţia Silvică “Baxani”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 45 ha între satele Popeşti raionul Drochia şi Baxani raionul Soroca, ocolul silvic Soroca.

  Rezervaţia Peisajeră “Rudi – Arioneşti”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 916 ha la 10 km mai jos de oraşul Otaci, de-a lungul Nistrului, ocolul silvic Otaci, Arioneşti – Stânca. Peisajul reprezintă: Ponoare adânci, izvoare şi cascade. Pădurea e cu diferite plante rare: drăcilă, corn, luntricică, dediţel, pojarniţă de munte, trifoi negru ş.a.m.d

  Rezervaţia Peisajeră “Cosăuţi”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 585 ha raionul Soroca, satul Cosăuţi, ocolul silvic Soroca Cosăuţi.

  Rezervaţia Peisajeră “Holoşniţa”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 199 ha raionul Soroca, în preajma satului Holoşniţa, ocolul silvic Soroca, Holoşniţa. Peisajul reprezentă: pădure de stejar pe stânca abruptă a malului drept al Nistrului cu amestec de carpen, frasin şi tei roşu.

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Google+ - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page